Ryanair en Transavia annuleren vluchten

Ryanair en Transavia zijn twee van de grootste luchtvaartmaatschappijen die actief zijn in Nederland.
Het komt in sommige gevallen voor dat deze luchtvaartmaatschappijen vluchten moeten annuleren.

Transavia annuleert vluchten afbeelding

Mogelijke redenen voor annuleren van vluchten

Er zijn verschillende redenen waarom Ryanair of Transavia een vlucht kunnen annuleren. Enkele mogelijke redenen zijn:

  • Technische problemen met het vliegtuig: als er een technisch probleem optreedt met het vliegtuig, kan het nodig zijn om de vlucht te annuleren om de veiligheid van de passagiers te waarborgen.
  • Slechte weersomstandigheden: als er sprake is van slecht weer, zoals hevige stormen of dichte mist, kan het voor de luchtvaartmaatschappij te gevaarlijk zijn om te vliegen. In dat geval kan de vlucht worden geannuleerd.
  • Operationele problemen: soms kan er sprake zijn van operationele problemen, zoals onvoorziene vertragingen of stakingen van het personeel. In dat geval kan de luchtvaartmaatschappij besluiten om de vlucht te annuleren.

Als Ryanair of Transavia een vlucht annuleren, zullen ze proberen om de passagiers zo snel mogelijk op een andere vlucht te plaatsen. Passagiers hebben in sommige gevallen recht op compensatie als hun vlucht wordt geannuleerd, afhankelijk van de reden voor de annulering en de regels van de luchtvaartmaatschappij en/of de wetgeving.

Het is belangrijk om te weten dat luchtvaartmaatschappijen niet zomaar vluchten annuleren en dat dit altijd een ‘last resort’ is.
Luchtvaartmaatschappijen willen zo veel mogelijk vluchten uitvoeren en zullen er alles aan doen om problemen te vermijden die tot annuleringen kunnen leiden.

Annuleringen in de meivakantie

Ryanair annuleerde onlangs zes vluchten van en naar Eindhoven Airport. Transavia schrapte een flink aantal vluchten in de meivakantie.
Hierdoor werden duizenden vakantiegangers gedupeerd.

De recent aangekondigde annuleringen waren geen gevolg van technische problemen of slechte weersomstandigheden, het betreft in dit geval operationele problemen, namelijk een tekort aan vliegtuigen in het geval van Transavia. Ryanair had te maken met stakingen op vliegvelden en verkeersleiders in Frankrijk.

In totaal een paar duizend claims ingediend

Inmiddels hebben meer dan tweeduizend gedupeerde Transavia-reizigers een claim ingediend.
De compensatie voor de annulering kan aardig oplopen: soms wel tot honderden euro’s.
In een aantal gevallen komt daar bovendien een extra onkostenvergoedingen bij.
Bij claimorganisatie EUclaim hebben zich inmiddels ruim twaalfhonderd passagiers van Transavia gemeld.
Je hebt recht op een vergoeding als je korter dan veertien dagen voor je vlucht te horen krijgt dat je vlucht/reis niet door kan gaan.