Coronamaatregelen wintersport

31-01-2022
Nu de omikron-variant dominant is geworden en minder gevaarlijk blijkt te zijn dan eerdere varianten, hebben de grote wintersportlanden in Europa het aangedurfd om een aantal maatregelen af te schalen.
Dit betekent, dat je met minder beperkende maatregelen te maken zult hebben en het boeken van een wintersportvakantie minder risico’s met zich meebrengt en je verblijf ter plekke aangenamer zal zijn. Check nog wel goed welke maatregelen ter plekke gelden en neem in ieder geval voldoende (medische) mondkapjes mee, want deze blijven voorlopig nog noodzakelijk en verplicht.

23-12-2021
Coronamaatregelen wintersport
Naar aanleiding van de verspreiding van de laatste coronavariant omikron hebben een aantal wintersportlanden strenge maatregelen aangekondigd.
Daarin gaat Oostenrijk het verst: Vanaf zaterdag a.s., 25 december, is er een quarantaineplicht van 10 dagen voor reizigers uit onder meer Nederland.
Hierdoor wordt een wintersportvakantie bijzonder onaantrekkelijk en velen proberen de quarantainemaatregel te omzeilen door al eerder naar Oostenrijk af te reizen.

De Nederlandse Ski Vereniging ontvangt sindsdien enorm veel telefonische verzoeken om advies. Toch naar Oostenrijk afreizen, een andere bestemming kiezen of annuleren?
De vereniging raadt onmiddellijk vertrek niet aan. De vragenstellers krijgen het advies om te proberen hun reis om te zetten naar een wintersportvakantie in Frankrijk, Zwitserland of Italië.

Coronamaatregelen wintersport afbeelding

Coronamaatregelen wintersport per land

Frankrijk

 • Er geldt een mondkapjesplicht in de skiliften en wachtrijen voor iedereen die ouder is dan 11 jaar. Bovendien wordt het dragen van een mondkapje aanbevolen voor kinderen van 6 tot 11 jaar. Een gewoon mondkapje is in Frankrijk niet voldoende, dit dient een chirurgisch mondkapje te zijn of een stoffen masker categorie 1 met AFNOR SPEC S76-001 certificering. Ook nekwarmers met filter mogen gebruikt worden.
 • Wintersporters moeten afstand houden tot elkaar en de aangewezen routes volgen. Dit geldt voor het hele skigebied.
 • Skilift exploitanten moeten op aangewezen punten desinfecterende handgel beschikbaar stellen.
 • Sinds zaterdag 4 december ben je verplicht je coronastatus te tonen voor toegang tot de skiliften (Pass Sanitaire). Deze regel geldt voor iedereen vanaf 12 jaar. Reden hiervoor is dat het aantal positieve coronagevallen nu boven de 200 per 100.000 inwoners ligt.
 • Voor toegang tot restaurants, berghutten, bars en accommodaties is de groene pas verplicht. Met de CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid kun je jouw coronastatus ook in Frankrijk tonen (genezen, gevaccineerd, getest).

Italië

 • Voor gebruik van de skiliften heb je een Groene Pas, Green Pass, nodig waarmee je bewijst of je gevaccineerd, genezen of getest bent. Dit kun je aantonen met de Corona Check app van de overheid. Let op: sinds 6 december geldt de 2-G-regel in oranje gebieden, dus alleen toegang met een vaccinatie- en/of herstelbewijs.
 • Skipassen bij voorkeur online kopen.
 • Er zijn speciale routes die de onderlinge afstand van 1 meter garanderen. Deze looproutes zijn duidelijk aangegeven op borden, hetzelfde geldt voor de geldende coronamaatregelen.
 • Binnen en buiten waar je mensen tegen kunt komen, ben je verplicht een mondkapje te dragen.
 • In gondels en stoeltjesliften is het dragen van een chirurgisch- of FFP2-mondkapje verplicht.
 • De ramen in gondels moeten open blijven.
 • Eten en drinken in de skiliften is verboden.
 • Voor gesloten liften, oftewel gondels en stoeltjesliften met weerkap, geldt dat maximaal 80% van de capaciteit mag worden gebruikt, open liften mogen wel volledig opgevuld worden.
 • Let op: Vanaf 15 december testplicht voor alle wintersporters en quarantaineplicht voor ongevaccineerden

Zwitserland

Het reisadvies voor Zwitserland staat op geel. Dit betekent dat reizen en vakanties naar het land in principe zijn toegestaan, maar dat je wel rekening dient te houden met veiligheids- en gezondheidsrisico’s vanwege COVID-19. Sinds vrijdag 4 december geldt er voor iedereen uit het Schengengebied geen quarantaineplicht meer bij aankomst in Zwitserland, ongeacht of je uit een land met een hoog coronarisico komt. Wel gelden er bepaalde regels om het land in te mogen reizen.
Voor iedereen die vanaf 16 jaar het land in wilt reizen, is een negatieve PCR- of antigeentest verplicht. Het maakt niet uit of je daarbij ook een vaccinatie- en/of herstelbewijs kunt tonen. Wie niet beschikt over een vaccinatiebewijs of herstelbewijs, moet zich tussen de vierde en zevende dag na aankomst opnieuw laten testen (PCR of antigeen). De kosten zijn voor jezelf en het resultaat ervan moet bij de autoriteiten worden gemeld.

Wie zich niet laat testen riskeert een boete. Hier controleert men op verschillende manieren op, bijvoorbeeld bij het inchecken in accommodaties. Eigenaren van accommodaties mogen melding maken bij het kanton als iemand zich niet heeft laten testen. Bekijk in deze FAQ (Duits) alle voorwaarden. Daarnaast is het voor iedereen verplicht voor de reis het inreisformulier/Passenger Locator Form in te vullen.