Recept Bobotie (Zuid-Afrika)Bobotie is een Zuid-Afrikaans gerecht dat bestaat uit gehakt en specerijen met een ei, melk- en borriebolaag.Er is lang gedacht dat het recept afkomstig was van de VOC kolonies in Batavia en mogelijk afgeleid van het Indonesische gerecht Bobotok, maar het is meer waarschijnlijk dat dit reeds samen met Jan van Riebeeck naar de Kaap meegekomen is. De Nederlanders wisten al in die tijd hoe een kerrievleesschotel bereid moest worden. Dit was zo algemeen dat speciale potten reeds tegen 1752 daarvoor vervaardigd zijn, zoals blijkt uit een boedelinventaris van het tijdperk waarin een bobotieketel (bobotiepot) genoemd wordt. Het gerecht is in 1951 opgenomen als een traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht in een internationaal receptenboek dat door de Verenigde Naties gepubliceerd is. Het gerecht was al tegen de 17de eeuw bekend aan de Kaap de Goede Hoop. Destijds werd dit gemaakt van een mengsel van schaap- en varkensvlees. Tegenwoordig wordt schaap- en rundvlees gebruikt. Het oorspronkelijke recept bevat gember en citroenschil. Met de ontdekking van kerrie is het recept eenvoudiger geworden, maar het basisidee is hetzelfde gebleven. Oorspronkelijk is er ook gebruik gemaakt van rozijntjes en krenten en tegenwoordig worden pinda’s, blatjang en banaan geregeld gebruikt. Bobotie is door Zuid-Afrikaanse emigranten in ander kolonies in Afrika verspreid. Vandaag kunnen recepten afkomstig van Zuid-Afrikaanse emigranten gevonden worden in gemeenschappen in Kenia, Botswana, Zimbabwe en Zambia. Er is een variatie die erg gewild is onder de zowat 7000 emigranten die zich aan het begin van de 20ste eeuw hebben gevestigd in de Chubut-riviervallei in Argentinië. Zij maken een bobotiemengsel en doen dat vervolgens in een grote pompoen die dan in de oven gebakken wordt. |
Ingrediënten (recept voor 6 personen)- 1 kg gehakt naar keuze- 2 uien, grof gesnipperd - 2 gedroogde abrikozen, fijngehakt - 2 tenen knoflook - 1 ei - 60 ml volle melk - 1 dikke bruine snee oud brood - sap van 1 citroen - 30 ml azijn - 125 g rozijnen, geweekt - 4 laurierbladeren - 6 djeroek perutbladeren (toko) - 125 g amandelschaafsel - halve centimeter gemberwortel - 3 theelepels garam masala (toko) - 1 theelepel komijn - 1 theelepel kurkuma - 1/2 theelepel gemalen zwarte peper - 1 eetlepel grof zeezout - olie en voor de bovenlaag: |
BereidingswijzeVerwarm de oven voor op 180 graden en verkruimel het brood. |
![]() ![]() |
![]() |
The Aviator, JohannesburgZuid-Afrika hotel vakantie met Arke verrereizen. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Cornerstone Guest Lodge, PretoriaZuid-Afrika hotel vakantie met Arke verrereizen. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Hallmark House, JohannesburgZuid-Afrika hotel vakantie met Arke verrereizen. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
OR Tambo City Lodge, JohannesburgZuid-Afrika hotel vakantie met Arke verrereizen. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Best Western Fountains Hotel, KaapstadZuid-Afrika hotel vakantie met Arke verrereizen. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Zeg hallo tegen Zuid-AfrikaZuid-Afrika hotel vakantie met Sawadee. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Langs grillige kust naar natuur- en wildparkenZuid-Afrika hotel vakantie met Sawadee. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Safari en de mooiste kustrouteZuid-Afrika hotel vakantie met Sawadee. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
In iedereen schuilt een Braai MasterZuid-Afrika hotel vakantie met Sawadee. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Wilde dieren en ruige kustZuid-Afrika hotel vakantie met Sawadee. ![]() |
![]() ![]() |