OneStop-TravelOrangutan Outreach Nederland

Orangutan Outreach Nederland

OneStop-Travel steunt de stichting Orangutan Outreach Nederland.
Voor elke reis naar Indonesië of Borneo die via onze website wordt geboekt, doneren wij 10 € aan Orangutan Outreach Nederland.
Orangutan Outreach Nederland stelt zich graag even voor.

Wie zijn we?

Orangutan Outreach Nederland (OONL) is een stichting die vanuit Nederland projecten in Kalimantan (het Indonesische deel van Borneo) financieel ondersteunt. Deze projecten zijn gericht op de bescherming van de orang-oetan en zijn natuurlijke leefomgeving. Orang-oetans die bij mensen thuis gevangen zitten worden bevrijd en liefdevol opgevangen om ze uiteindelijk weer vrij te laten in een beschermd gebied. De gebieden worden mede hersteld en behouden door de financiële steun van OONL. Dit gebeurt op een duurzame manier en altijd in samenwerking met de lokale bevolking. Daarnaast streeft OONL er naar om bekendheid te geven aan de serieuze bedreigingen waar de orang-oetan mee te maken heeft. Orangutan Outreach Nederland maakt onderdeel uit van de internationale organisatie Orangutan Outreach, waarvan dr. Willie Smits de voorzitter is.

Willie Smits: “Wij brengen de balans terug tussen mensen, natuur en dieren.”

Orang Oetan met jong Spelende Orang Oetan Orang Oetans met verzorger

De belangrijkste projecten van OONL

Orangutan Outreach Nederland steunt de volgende projecten:

Sintang Orangutan Center (Sintang, West-Kalimantan)
In mei 2010 is OONL op bezoek geweest in Sintang. Daar troffen ze een orang-oetanvrouwtje aan dat 13 jaar in een tuin vastgeketend zat aan een boom. Willie Smits en een reddingsteam hebben een paar weken later negen orang-oetans kunnen weghalen bij mensen, waaronder het orang-oetan vrouwtje en overgebracht naar het nieuw ingerichte opvangcentrum Sintang Orangutan Center. Op dit moment worden daar orang-oetans opgevangen en liefdevol verzorgd, onder de bezielende leiding van pater Jacques Maessen. Er worden nieuwe kooien gebouwd voor de opvang van nog meer orang-oetans die nu nog vaak onder slechte omstandigheden vastzitten.

Sintang Lestari
Het doel van OONL is om de orang-oetan in haar natuurlijke leefomgeving terug te plaatsen. Willie Smits heeft gebieden ter beschikking gekregen van de lokale overheid waar hij orang-oetans op termijn kan vrijlaten (Sintang Lestari). Samen met de lokale bevolking, de Dayaks, worden deze gebieden hersteld. Met de inzet van suikerpalmen kunnen de Dayaks een stabiel inkomen genereren en krijgen de dieren een beschermd gebied waar ze in vrijheid kunnen leven. Dit betekent een kentering in de steeds maar uitbreidende verwoesting van de laatste regenwouden in West-Kalimantan, die nu nog op grote schaal plaats moeten maken voor oliepalmplantages. Sintang Lestari is onderdeel van de wereldwijde campagne DeforestAction, die miljoenen jongeren inzet tegen de ontbossing. DeforestAction wordt ondersteund door Microsoft, National Geographic en TakingItGlobal.

Contact

Heeft u vragen over het werk van Orangutan Outreach Nederland, bezoek onze website www.orangutanrescue.nl.

 

Naar Boven