Baby Orang-oetan
Baby Orang-oetan
Vlag MaleisiŽ

Maleisië - Borneo Vakantie Reisverslag

Reisverslag van onze MaleisiŽ en Borneo rondreis

Soort reis: Individuele Rondreis
Bestemming: Maleisisch Borneo, stopover in Kuala Lumpur
Maatwerkreis, geheel naar wens samengesteld

Bekijk onze MaleisiŽ en Borneo fotopresentatie

MaleisiŽ fotopresentatie

Kuala Lumpur: tuinstad met de lichtjes

Na ongeveer dertien uur vliegen met Malaysia Airlines landen we op 2 augustus op het vliegveld van Kuala Lumpur.
De chauffeur brengt ons in anderhalf uur zeventig kilometer verder naar hotel Anggun in het centrum van KL, waar we vroeg in de ochtend aankomen.
Kuala Lumpur ligt in West-Maleisië, dat wel het schiereiland van Peninsular wordt genoemd. Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië en heeft bijna twee miljoen inwoners. Kuala Lumpur betekent "modderige samenloop van rivieren", twee rivieren, de Gombak en de Klang, komen hier samen. Vroeger leefden mijnwerkers hier van het zoeken naar tin.
Maleisië is een redelijk welvarend land met een groeiende economie. Belangrijkste exportproducten zijn palmolie en rubber.
Het was Brits tot 1941 en dat zie je nog terug in het straatbeeld, want er wordt links gereden.
Met een Kuala Lumpur hop-on-hop-off-bus doen we een tochtje langs de hoogtepunten, lekker makkelijk als het regent, zoals nu en als je heel moe bent van de lange vliegreis.

Kuala Lumpur Koninklijk Paleis Kuala Lumpur straatbeeld

Het koninklijk paleis van Maleisië ligt druipend onder de grijze hemel. Hier heeft de Maleisische koning zich gevestigd. Het straalt veel pracht en praal uit. Niet ver hier vandaan kom je ook groezelige straatjes tegen.
De Chinese Guandi Temple is echter heel kleurrijk en indrukwekkend!

Kuala Lumpur Chinatown Kuala Lumpur Chinatown Draak

Kuala Lumpur staat bekend om de hoge wolkenkrabbers en moderne gebouwen. Staal, glas en beton domineren het centrum. Een van de letterlijke hoogtepunten is zeker het gebouw 'Petronas Twin Towers'. Deze 452 meter hoge torens zijn op de 41e verdieping verbonden door een luchtbrug.

Petronas Twin Towers Hindoetempel Kuala Lumpur Hindoetempel Kuala Lumpur Detail

De in 1873 gebouwde Sri Mahamariaman Tempel schijnt de mooiste Hindoetempel van heel Maleisië te zijn.
De versieringen en ornamenten zijn heel gedetailleerd uitgesneden en met goud ingelegd.
Kuala Lumpur is een drukke stad met veel verkeersopstoppingen en heeft heel erg veel last van smog. Het ligt in heuvelachtig landschap één graad boven de evenaar en heeft een luchtvochtigheidsgraad van 80 procent. Het is dus bewolkt, benauwd en klam warm. Eten gebeurt op straat en is gek genoeg veilig. Chinese fondu is hier HOT!

Kuala Lumpur Chinatown Kuala Lumpur Chinatown eten op straat

Wij besluiten te gaan lunchen bij Muar, een Chinees tentje waar we een goddelijk lekkere eicreatie krijgen. Geen idee hoe dit in elkaar is gefoefeld, maar het smaakt super! Eten is erg goedkoop, voor een menuutje met een drankje betaal je 26 Ringgit (MYR). Dat is nog geen zeven euro voor twee personen. Als je thee lekker vindt, kun je hier ook erg speciale theetjes drinken uit grote koperen ketels.

Kuala Lumpur Chinees Restaurant Kuala Lumpur Chinatown Thee Doerian Chips

Kuala Lumpur Chinatown

's Avonds neemt onze chauffeur ons mee naar Chinatown Kuala Lumpur. Rond Petallingstreet mogen we een uurtje 'loslopen' van hem als we voorzichtig doen, want het is hier opdringerig en druk. We kopen een stuk doerian, omdat we denken dat dat kan en leuk en lekker is en een zak doerianchips (die echt vreselijk smerig blijkt te zijn).

Doerian blijkt verboden in Kuala Lumpur

Doerian verboden

De aankoop van de doerian was niet zo'n goed plan. Eigenlijk mag hij niet in de auto. Je kunt zelfs een bekeuring krijgen als je hem in het openbaar vervoer bij je hebt. En hij mag absoluut niet op de hotelkamer, zegt de chauffeur. Hij lacht ons uit en verzekert ons dat we dit niet lusten. We besluiten hem toch mee te nemen naar het hotel, maar hij smaakt nog erger dan hij ruikt, bah, zelfs de wc heeft er moeite mee en we moeten hem echt helemaal elimineren, dat blijkt nog een hele opgaaf, maar uiteindelijk krijgen we hem doorgespoeld (hij mag uiteraard niet in de prullenbak).

We zien bergen nepmerkartikelen, fruit, maar helaas ook levende kikkers en slangen voor consumptie. De hindoestaanse bloemenkettingen geven het straatbeeld een fleurige aanblik.

Kuala Lumpur Chinatown straatbeeld Kuala Lumpur Chinatown straatbeeld Kuala Lumpur Chinatown bloemenkransen

De bloemetjes voor de ketting worden op straat aan een koord geregen. Leven en eten gebeurt in KL op straat en dat levert af en toe een rommelige aanblik op.

Kuala Lumpur Chinatown straatbeeld Kuala Lumpur Chinatown straatbeeld

's Avonds bezoeken we de Menara KL (de KL-Toren), dit is een 421 meter hoge televisietoren.
Deze toren steekt boven de Petronas Towers uit, omdat de Menara KL op een heuvel (Bukit Nanas) ligt.

Kuala Lumpur KL Tower Kuala Lumpur KL Tower interieur

Als je binnenkomt, wordt je blik gevangen door de bijzondere isfahankoepel van spiegelglas in kristalvorm.
Een snelle lift brengt ons naar boven.

Kuala Lumpur KL Tower uitzicht Kuala Lumpur KL Tower uitzicht Kuala Lumpur KL Tower uitzicht

Het uitzicht is geweldig! We dineren hier en hebben niet direct door dat ons uitzicht verandert: het restaurant draait in twee uur 360 graden. Uiteraard zijn de Petronas Twintowers favoriet om te fotograferen.

Kuala Lumpur KL Tower restaurant Kuala Lumpur KL Tower restaurant

Het eten wordt gepresenteerd in buffetvorm en er is ruime keus uit Chinese, Japanse, Indiase, Maleisische en niet-oosterse hapjes.

Kuala Lumpur KL Tower restaurant buffet KL Tower by night KL Tower ventilator

Dineren in de KL-tower is absoluut een aanrader als je in deze grote stad bent. Het eten is er erg lekker en het uitzicht is onvergetelijk Grappig zijn de ventilatoren die buiten de KL-tower staan.

Kuching, stad van de katten!

Van Kuala Lumpur vliegen we naar Borneo. De helft van dit enorme eiland behoort tot Indonesië, de andere helft is Maleisisch. We bezoeken in het Maleisische deel twee provincies: Sarawak en Sabah. Kuching is de grootste stad van de provincie Sarawak.

Maleisië Kuching Kattenbeelden Maleisië Kuching Kattenbeelden

Kuching is het Maleisische woord voor 'kat'. En beelden van katten tref je overal in de stad aan.

Maleisië Kuching Kattenbeelden Maleisië Kuching Kattenbeelden

En niet alleen beelden.......................

Maleisië Kuching Poes Maleisië Kuching Rivier

In Kuching wonen meer Chinezen dan Maleisiërs. Wat betreft religies is het hier een vreedzame smeltkroes: christendom, boeddhisme, taoïsme en islam zijn de meest voorkomende godsdiensten.

Maleisië Kuching Rivier Tempel Maleisië Kuching Rivier

Aan de rivier de Sarawak ligt de staatsmoskee, een imposant gebouw.

Maleisië Kuching Restaurant Topspot Maleisië Kuching Restaurant Pizza

Langs de rivier loopt de Main Bazar, een lint van gezellige winkeltjes en heerlijke eettentjes. Je kunt hier heerlijk oosters eten, maar ook pizza. De westerse invloed is niet te missen, want de stad was lange tijd de residentie van de "Witte Radja's van Sarawak" .

Maleisië Kuching Supermarkt Maleisië Kuching Supermarkt

Winkelen in Kuching is een aarader als je een snoeperd bent, zowel op hartig, als op zoet gebied kijk je hier je ogen uit.
In vergelijking met KL vallen twee dingen direct op. Ten eerste de zon, die is in Kuala Lumpur zelden te bekennen door de smog. Ten tweede de relaxte sfeer. Je wordt hier nergens besprongen door iets te actieve verkopers.

Maleisië Kuching Madagaskar Palm Maleisië Kuching Restaurant Topspot

Twee avonden achtereen eten we bij restaurant Topspot. 33 Restaurantkraampjes op een enorm parkeerdak. Je wijst aan wat je wilt eten en het wordt voor je gewokt. Toeristen zijn hier nauwelijks te bekennen (kakkerlakken die langs de bakken met eten achter de toog lopen wel................................... oeps!).
Restaurant TopSpot is een van de Kuching restauranttips uit de Lonely Planet.

Maleisië Kuching Restaurant Topspot Maleisië Kuching Restaurant Topspot

Vooral de 'jungle fern' is een aarader: jonge varens die kort gebakken worden.

Maleisië Kuching Restaurant Topspot Maleisië Kuching Restaurant Topspot Jungle fern

Bako National Park

Bako National Park is alleen te bereiken met een bootje. We varen 25 minuten over een spiegelgladde Zuid-Chinese Zee om de kust van dit park te bereiken. De vrij lastig bereikbare ligging heeft ervoor gezorgd dat dit park stil en ongerept is gebleven.

Maleisië Bako NationalPark Boottocht Maleisië Bako NationalPark Boottocht

Doordat Bako aan zee grenst, heeft het een bijzondere flora en fauna met veel mangrove, regenwoud, steile zandsteenrotsen en schitterende baaien.

Maleisië Bako Makaak Maleisië Bako National Park Kaart

De langstaartmakaken zijn brutaal, op het agressieve af en totaal niet bang voor mensen.

Maleisië Bako Makaak Maleisië Bako Makaak Maleisië Bako Makaak

Behalve makaken, waar alle andere apen bang voor zijn, tref je hier ook de wat verlegen 'silverleafmonkeys' met hun lekker eigenwijze kapsel aan.

Maleisië Bako Pad Maleisië Bako Silverleaf Maleisië Bako Silverleaf

Onze tocht begint makkelijk op begaanbare paden, maar voert al snel langs lianen en bomen met gemene stekels op hun schors. We moeten soms flink klimmen en oppassen voor boomwortels en glibberige paadjes. Het is bovendien erg vochtig en 34 graden.

Maleisië Bako Silverleaf Maleisië Bako Silverleaf Maleisië Bako boom met piemel

Hoog op ons verlanglijstje staat de Proboscis, ofwel neusaap. Dit dier komt alleen voor op Borneo en heeft een bizar uiterlijk. Het is geen mensaap, want hij heeft een staart, maar hij lijkt erg op een mens door de menselijke benen en kuiten, de stevige billen en bovenbenen en de dikke buik. De lokale bevolking noemt deze aap 'Monyet Belanda', wat 'Hollandse aap' betekent.
Deze naam is door de plaatselijke bevolking in het verleden gegeven vanwege de treffende overeenkomst met de Hollandse kolonisten: grote neus, veel haar en een buik. 

Maleisië Bako Proboscis Neusaap Maleisië Bako Proboscis Neusaap Maleisië Bako Proboscis Neusaap

De grootste bedreiging voor de neusaap is de mens. Het kappen van de mangrovebossen en aanleggen van palmolieplantages hebben er voor gezorgd, dat de neusaap met uitsterven wordt bedreigd.
De neusaap eet hoofdzakelijk bladeren (95% van hun voedsel). Het aantal neusapen in Sarawak is in 30 jaar afgenomen van 6400 naar 1000. Verder komt de neusaap nog voor in Sabah in Noord-Borneo (zo'n 2000) en in Kalimantan (Indonesisch Borneo).
Een volwassen mannetje weegt ongeveer 24 kilo, een vrouwtje de helft. De neusaap slaapt plat op zijn buik in de boom, wat een vreemd plaatje oplevert.

Maleisië Bako Proboscis Neusaap Maleisië Bako Baardzwijntje

Behalve de neusaap, zien we ook veel baardzwijntjes. Ze hobbelen grappig om ons heen en zijn totaal niet bang.

Maleisië Bako Groene Slang Maleisië Bako Groene Slang

Onze gids vertelt dat we aardig op weg zijn met het spotten van de 'small six': leguaan, baardzwijn, langstaartmakaak, 'silverleaf monkey', neusaap en groene slang.

Maleisië Bako Kust Rotsen Maleisië Bako Kust Rotsen

Met een bootje varen we langs de kuststrook. Door de golfslag aan de onderkant van de rotsen treedt erosie op en vormen zich vreemde formaties waar de gids graag allerlei figuren in ziet.

Maleisië Bako Kust Rotsen Maleisië Bako Kust Rotsen

Door de tsunami is het landschap veranderd, zijn er meer mangrovebossen ontstaan en ook meer krokodillen gekomen. Regelmatig worden hier mensen opgegeten door een kroko.

Maleisië Bako Kust Rotsen Maleisië Bako Kust Rotsen

De mangroves houden kleideeltjes vast en veroorzaken de vaalbruine strandjes en het bruine zeewater.

Maleisië Bako Kust Rotsen Maleisië Bako Kust Rotsen Maleisië Bako Kust Rotsen

We mogen hier nog even zwemmen, maar we besluiten dat maar niet te doen, na het verhaal over de krokodillen.

Maleisië Bako Kust Rotsen

Semonggoh Rehabilitation Center voor orang-oetans

Net buiten Kuching ligt het Semonggoh Rehabilitation Centre. Hier worden verstoten en mishandelde orang-oetans opgevangen en begeleid om weer zelfstandig verder te leven in de jungle.

Maleisië Borneo Semonggoh Orang Oetan Maleisië Borneo Semonggoh Orang Oetan

In dit centrum worden 25 orang-oetans opgevangen met een “verleden”. Het is de bedoeling dat ze uiteindelijk zullen terugkeren in de natuur, maar nu moeten ze het doen met 600 ha bos, dat is afgeschermd van de buitenwereld.
Dit is om de dieren te beschermen.

Maleisië Borneo Semonggoh Orang Oetan Maleisië Borneo Semonggoh Orang Oetan Maleisië Borneo Semonggoh Orang Oetan

Een statief gebruiken is in het opvangcentrum verboden, omdat de apen kunnen denken dat dat een geweer of blaaspijp is. Met behulp van de gespannen kabels langs de verschillende bomen verplaatsen twee orang-oetans zich gemakkelijk naar het plateau waar het voer ligt. Ze eten fruit, bananen, ananas en maken een kokosnoot open door hem tegen een boom te slaan.

Maleisië Borneo Semonggoh Orang Oetan Maleisië Borneo Semonggoh Orang Oetan

Orang-oetan betekent 'man van de jungle'. Deze roodharige knuffel is de enige primaat die buiten Afrika voorkomt en is inheems voor de regenwouden van Borneo en Sumatra.

Maleisië Borneo Semonggoh Orang Oetan Maleisië Borneo Semonggoh Orang Oetan

De orang-oetan is vier keer sterker dan de mens en kan ruim vijftig jaar oud worden. Ze overnachten in bomen, waar ze een nest maken. Iedere avond wordt een ander nest gemaakt.

Net buiten Semonggoh zien we 'pitcherplanten'. Dit plantje is een enorme vleesliefhebber. Insecten worden aangetrokken door de mooie kleur en vliegen de bekertjes in.

Semonggoh Pitcherplant Semonggoh Pitcherplant

In de trechter zijn de haartjes naar beneden gericht. Eenmaal in de plant is er voor een vliegje geen ontkomen meer aan: een bijtende vloeistof verteert het insect.

Sepilok Nature Resort

Sepilok Nature Resort Sepilok Nature Resort

We vliegen vanuit Kuching in de provincie Sarawak naar het noorden van Borneo naar de provincie Sabah. In Kota Kinabalu nemen we het volgende vliegtuig naar Sandakan.

Sepilok Nature Resort Sepilok Nature Resort Sepilok Nature Resort

Een chauffeur wacht ons op en brengt ons verder naar het Sepilok Nature Resort.

Sepilok Nature Resort Sepilok Nature Resort

Die avond zien we niet veel van de omgeving, want we krijgen te maken met een tropische wolkbreuk.

Sepilok Nature Resort Diner

Ook hier is het eten heerlijk! Opmerkelijk is de mix van Chinese, Thaise en Indische gerechten.

Sepilok Nature Resort Sepilok Nature Resort

De volgende ochtend zien we waar we terecht zijn gekomen. Ons hotel heeft schitterende tuinen en vlonders aan de rivier en een joekel van een kakkerlak in de badkamer.

Sepilok Nature Resort Sepilok Nature Resort

Vanuit dit resort is het vijf minuten lopen naar Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre.

Sepilok Nature Resort Sepilok Nature Resort

Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre

Het Sepilok Rehabilitation Centre heeft dezelfde functie als het Semonggoh Rehabilitation Centre dat we bij Kuching bezochten en bestaat sinds 1964. Het is gelegen in een stuk jungle van ongeveer 43 vierkante kilometer.

Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre

We worden verwelkomd door Marika. Een warm welkom, maar haal het niet in je hoofd om te dichtbij te komen!

Ze is 25 jaar en zwanger. Als we iets te dichtbij komen, laat ze haar tanden zien en komt ze dreigend naar voren om te tonen dat je met haar niet moet dollen. Zij is de baas!

Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre

Voorzichtig lopen we verder en dan is het wachten bij de voederplaats tot de eerste orang-oetans verschijnen.

Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre

Twee apen laten zich zien, waarvan een met jong.

Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre

We zien hoe ze watermeloen, bonen en melk krijgen.

Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre

Ook de kleine snoept lekker mee. Watermeloen is de favoriete snack.

Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre

Deze dieren leven solitair, ze komen alleen samen om te paren en hebben geen partner voor het leven. De moeder blijft ongeveer zes jaar bij het kind om het alles te leren. Orang-oetans moeten liggend slapen en dat doen ze in nesten.

Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre

Bij Sepilok komen veel verweesde orang-oetans binnen. Ze krijgen dan de belangrijke dingen aangeleerd en beginnen in kleuterklasjes.

Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre Net buiten het opvangcentrum zijn enkele vrouwtjes die erg gesteld zijn op menselijk contact en weigeren terug te keren naar het oerwoud.

Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre De laatste avond doen we een 'nightwalk'. Dit levert slechts een kikkertje en een wandelende tak op.
Daar hadden we ons iets meer van voorgesteld...

Sepilok Nightwalk Sepilok Nightwalk

Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary

In het Labuk Bay Proboscis Sanctuary, net buiten Sandakan, leven proboscisapen, of neusapen, in de mangrovebossen die grenzen aan de enorme palmolieplantages. Een plantage-eigenaar raakte gefascineerd door deze dieren en besloot ze een steuntje in de rug te geven. Hij stichtte het grootste Proboscis Centrum van Borneo.

Labuk Bay Silverleaf Monkey Labuk Bay Makaak

Behalve de neusapen (proboscis), kom je hier ook 'silverleafmonkeys' en makaken tegen.

De 'silverleafs' zijn vreedzaam en een beetje verlegen, de makaken brutaal en agressief.

De neusapen zijn bedreigd, doordat hun leefomgeving ernstig is aangetast. Met name door de steeds verder uitdeiende palmolieplantages. In het Labuk Bay Proboscis Sanctuary leven de neusapen niet in gevangenschap, ze zijn hier helemaal vrijwillig. Omdat ze hier dagelijks gevoerd worden, blijven ze in dit gebied.

Het is dus eigenlijk geen opvang, maar een ondersteuning van het leefgebied van de proboscis neusapen.

Hun lievelingskostje is pannenkoek zonder suiker en met komkommer. Per ongeluk is het onderzoekscentrum erachter gekomen dat dit uitstekend voedsel is voor de proboscisapen.

De neusapen stalen pannenkoeken uit de keukens van de bevolking, zo lekker vinden ze het! Neusapen kunnen pannenkoeken heel goed verteren, dit in tegenstelling tot fruit, zoals bananen.
Van vruchten worden ze ziek, doordat ze de suiker niet kunnen verteren. Hun spijsverteringskanaal heeft meerdere magen en lijkt meer op dat van een koe dan van een mens.

Er zijn twee soorten groepen: harems en mannengroepen (de vrijgezellen). Wie de baas is in de harem, is heel duidelijk te zien, het lijkt een opblaasaap,want hij heeft een rood ventiel ;-).
De neus heeft een praktische functie: hij wordt gebruikt om een waarschuwingssignaal af te kunnen geven en om vrouwtjes te lokken. In geval van opwinding stroomt er bloed naar de neus en wordt hij nog groter en roder en kan hij nog meer geluid maken. Hoe groter de neus, hoe aantrekkelijker de vrouwtjes de man vinden. De vrouwtjes hebben soortgelijke neuzen, maar een flinke maat kleiner en wat meer modelletje wipneus.

Labuk Bay Hornbill

Een enorme groep neusapen komt op het eten af, ook een eekhoorn en..............makaken. Zodra een grote mannenmakaak zich laat zien, gaan de neusapen weg. Ze zijn er bang voor, omdat makaken agressiever zijn en hun tanden zijn scherper.

Het grappige aan de neusapen is dat ze stampen op het hout om indruk te maken. De alfaman bepaalt alles, hij heeft duidelijk de meeste rechten. Na dit spektakel krijgen we nog een act van een hornbill (neushoornvogel), die we ook even later bij onze lodge zien.

Lankayan Island

Lankayan Island Restaurant Lankayan Island Jetty

Van Sepilok rijden we naar de pier van Sandakan voor een tocht per boot van ongeveer anderhalf uur naar Lankayan Island. Het restaurant ligt in zee en je wordt verwacht je schoenen uit te trekken als je het restaurant binnengaat.
Dit is een typisch Maleisische gewoonte.

Lankayan Island Strand Lankayan Island Strand

Lankayan Island is een klein paradijselijk eiland gelegen in de Sulu zee.

Lankayan Island Villa Lankayan Island Villa Lankayan Island Villa

Het eiland is niet bewoond, bedekt met een dichtbegroeide tropische vegetatie en omringd door een prachtig wit
zandstrand.

Lankayan Island Villa Lankayan Island Villa

Ons huisje ligt idyllisch direct aan het strand en er is geen mens te bekennen in de wijde omtrek.

Lankayan Island Strand Lankayan Island Strand

Dit eiland is onderdeel van een maritiem nationaal park dat als doel heeft de onderwaterflora en -fauna te beschermen.

Lankayan Island Villa Lankayan Island Strand

Ook het restaurant in zee is schitterend, door de ligging is er geen steekmug te bekennen.

Lankayan Island Bar Lankayan Island Bar

Als de zon zakt, verandert de sfeer en laten sommige dieren, zoals vleermuizen, zich overduidelijk horen en zien.

Lankayan Island Jetty Lankayan Island Jetty

Een enorme publiekstrekker zijn hier de schildpadden. De eieren worden beschermd en als ze uitkomen naar zee gebracht in een teiltje.

Lankayan Island Zeeschildpad Lankayan Island Zeeschildpad

Helaas zullen er deze keer weinig overlevenden zijn, want er cirkelen al twee haaitjes in het ondiepe water.

Lankayan Island Zeeschildpad Lankayan Island Zeeschildpad

's Avonds laat wordt  er op de deur geklopt: nesting, een schildpad gaat eitjes leggen. We spoeden ons naar een paar huisjes verder en ja hoor, onder het huis is een schildpad aan het graven. De eitjes zijn helaas al gelegd en de moeder bedekt ze nu met zand. Dat gaat met een enorme kracht, als je dicht achter haar zit, krijg je een wolk zand in je gezicht.
’s Avonds mag je niet meer over het strand lopen, de schilpadden moeten vrij baan hebben naar zee. Deze schildpad heeft negen eitjes gelegd, dat is weinig, want ze kan er wel 130 leggen.

Lankayan Island Nesting Lankayan Island Nesting Lankayan Island Nesting

Schildpadden leggen eens per drie tot zeven jaar eitjes zo groot als een pingpongbal. Dit gebeurt in zeven sessies verdeeld over drie maanden. Nadat ze haar eitjes heeft gelegd, gaat ze al snel terug naar zee. Je ziet duidelijk dat dit een vermoeiende bezigheid is voor de kolos. Deze schildpad is twintig jaar oud en dit is het eerste jaar dat ze eitjes legt. Bij zee aangekomen, verdwijnt ze snel en soepeltjes het water in. De volgende dag is haar spoor duidelijk zichtbaar.

Lankayan Island Zeeschildpad Eieren

In de verte zien we lampen op zee, dit zijn de territoriale wateren van de Filipijnen. Ze vangen hier vis met grote lampen. Helaas belanden er ook nogal eens schildpadden in de netten.

Lankayan Island Snorkelen Lankayan Island Snorkelen

We maken een snorkeltochtje voor ons huisje en dat is direct spectaculair! We zien twee keer een zeeschildpad, de tweede keer kunnen we een eindje met hem opzwemmen en zit hij lekker van het groene zeewier te snacken. Helaas hebben we op dat moment geen fototoestel bij ons.

Lankayan Island Snorkelen Lankayan Island Snorkelen

Wat heel veel voorkomt in deze wateren is de felblauwe 'clam'.

Lankayan Island Snorkelen Lankayan Island Snorkelen

Zodra je met je hand over de 'clam' gaat, sluit hij.

Lankayan Island Snorkelen Lankayan Island Snorkelen Titan Trigger Fish

En wie komen we ook tegen? 'Titan triggerfish'! Dat is dus wel even oppassen, want we hebben hier niet zulke positieve ervaringen mee in de Malediven.

Lankayan Island Snorkelen Lankayan Island Snorkelen

Enorme vissen zijn hier te bewonderen. En ondanks de slechte staat van het koraal, is er ook nog wel wat moois te zien.

Lankayan Island Snorkelen Lankayan Island Snorkelen Blauwe Zeester

Ook de grote blauwe zeesterrren wonen hier.

Lankayan Island Snorkelen Lankayan Island Snorkelen

En natuurlijk visjes in felle kleuren.

Lankayan Island Snorkelen Lankayan Island Snorkelen

De blauwe zijn onze favorieten!

Lankayan Island Snorkelen Lankayan Island Snorkelen

En opeens zien we kwallen, wat zijn ze mooi en doorzichtig!!!

Lankayan Island Snorkelen Lankayan Island Snorkelen

Ze drijven langs ons heen en de verleiding is groot ze aan te raken.

Lankayan Island Snorkelen Lankayan Island Snorkelen

Wat leuk, we komen terecht in een school visjes!!!!

Lankayan Island Snorkelen Lankayan Island Snorkelen

Gedurende onze hele vakantie hebben we geluk met het weer. Er valt eigenlijk iedere dag wel heel eventjes een kleine bui, maar daarna is het stralend zonnig. In de avond is er regelmatig een korte, maar soms erg hevige onweersbui.
Als je langs het strand loopt, kun je vanaf het strand de visjes zien zwemmen.

Lankayan Island Strand Lankayan Island Trompetvis

Zonsondergang op de laatste avond, nog eventjes genieten van dit paradijsje.

Lankayan Island Jetty Lankayan Island Jetty

Lankayan is een schitterend eiland waar het vooral draait om de rust.

Lankayan Island Zonsondergang Lankayan Island Zonsondergang

Het laatste avondmaal in dit schitterende restaurant.

Lankayan Island Restaurant By Night Lankayan Island Restaurant By Night

De volgende ochtend worden we door het personeel van Lankayan uitgezwaaid en vertrekken we met de speedboot naar het vasteland.

Sandakan Huisjes op palen Sandakan Huisjes op palen

Opmerkelijk zijn de huisjes die over het water zijn gebouwd voor Sandakan. Het ziet er krakkemikkig uit, maar ze zijn wel voorzien van water en elektriciteit.

Gomantonggrot (Sukau)

Gomantong Grot Gomantong Grot

De grotten van Gomantong zijn zo’n 90 meter hoog en staan bekend om de vogelnestjes die hier drie keer per jaar worden verzameld. Deze nestjes kunnen meer dan 1000 euro opleveren en worden vooral door de Chinezen gebruikt in de vogelnestjessoep. De lokale bevolking verzamelt deze met stokken en bamboe laddertjes (zie rechtsonder een opgerold laddertje.)
Deze "zwarte" nestjes worden door de zwaluwen gemaakt van speeksel, gemixt met veren.

Gomantong Grot Gomantong Grot

De grot heeft een houten voetpad om je te beschermen tegen de guano (mest) die glibberig is. De zwaluwen vliegen
's morgens vroeg uit en wisselen 's avonds de wacht met de vleermuizen, waar het hier ook van wemelt.

Gomantong Grot Gomantong Grot Gomantong Grot

Behalve vleermuizen en zwaluwen, wonen hier ook duisterder dieren............

Gomantong Grot

Miljoenen kakkerlakken, waar je ook kijkt: kakkerlakken, kakkerlakken, kakkerlakken. En af en toe een giftige honderdpoot. De leuning langs het voetpad kun je beter niet vastpakken, ook al is de houten ondergrond spekglad: voor je het weet grijp je in een insect, want het krioelt er hier van. Voetje voor voetje schuifelen we verder.

Gomantong Grot Kakkerlakken Gomantong Grot Kakkerlakken Gomantong Grot Centipede

De stank van de mest is allesoverheersend en we halen (letterlijk) opgelucht adem als we weer buiten staan.
Dit is de smerigste grot die we ooit hebben gezien!

Kinabatangan Rivier - Bilit Lodge

Kinabatangan Bilit Lodge Kinabatangan Bilit Lodge

Van Sukau rijden we naar de Kinabatangan rivier en daar varen we met de boot verder naar de Bilit Lodge. Dit complex van junglehuisjes is het primitiefste wat we deze vakantie meemaken. We hebben hier ook geen koelkastje in het huisje, waardoor we direct al een nachtelijke bezoeker op de kamer hebben die interesse heeft in broodjes en nootjes. Diner en lunch zijn hier hetzelfde en voor vegetariërs is dat heel sober. De 'jungledonut' die we in de namiddag krijgen is heerlijk!

Kinabatangan Rivier Kinabatangan Rivier

De 560 kilometerlange Sungai Kinabatangan rivier stroomt door het hart van Sabah. Van de bergen in het zuidwesten naar de Sulu Zee in het noordoosten. We varen langs houten huizen op palen, mangrovebossen en palmolieplantages. De palmolieplantages zijn een regelrechte aantasting van het regenwoud en dus ook van het leefgebied van vele dieren, waaronder de neusapen.

Kinabatangan Rivier Kinabatangan Rivier

Het gebied is inmiddels uitgeroepen tot vogelreservaat. Het is echter nog niet gelukt om het ook tot beschermd gebied voor alle wildleven te bestempelen. De economie van Sabah drijft voor een belangrijk deel op de productie van palmolie en Europa is een van de grootste afnemers.

Kinabatangan Rivier Zilverreiger Kinabatangan Rivier Monitor Lizard

Iedere middag van vijf tot zeven is er een boottocht vanuit de Bilit Lodge. We zien vanuit de houten boot heel veel dieren, waaronder een 'monitor lizard' en een krokodil.

Kinabatangan Rivier Monitor Lizard Kinabatangan Rivier Krokodil

De 'monitor lizard' is vrijwel net zo groot als de krokodil, maar wel een stuk minder gevaarlijk.

Kinabatangan Rivier Makaken Kinabatangan Rivier Makaken Kinabatangan Rivier Makaken

In de bomen en ook op de grond wemelt het van de makaken (longtail en shorttail).

Kinabatangan Rivier Makaken Kinabatangan Rivier Makaken Kinabatangan Rivier Makaken

Het zijn drukke, expressieve dieren die totaal niet bang voor ons zijn en ons eigenlijk nauwelijks een blik waardig gunnen.

Kinabatangan Rivier Makaken Kinabatangan Rivier Makaken

Er zijn ook babyaapjes die zich vastklampen aan hun moeder.

Kinabatangan Rivier Makaken Kinabatangan Rivier Makaken

Het dagelijkse leven bestaat uit elkaar vlooien, spelen, maar ook vechten om de macht (zie videofragment).

Kinabatangan Rivier Makaken Kinabatangan Rivier Makaken

Na even varen zien we een groep 'Proboscis Monkey's' in de bomen.

Kinabatangan Rivier Neusapen Kinabatangan Rivier Neusapen

De mannetjesapen hebben dikke buiken en een bijzonder grote neus. Tussen hun tenen hebben zij vliezen, waarmee ze goed kunnen zwemmen. Van mangrove-eiland naar mangrove-eiland.

Kinabatangan Rivier Neusapen Kinabatangan Rivier Neusapen

De vrouwtje hebben een pinoccio-achtig neusje, heel wat subtieler dan het exemplaar van de mannen.

Kinabatangan Rivier Neusapen Kinabatangan Rivier Neusapen Kinabatangan Rivier Neusapen

Van kwart over zes tot acht uur is iedere ochtend de 'morningcruise'. We zien vooral veel vogels: 'hornbills', zelfs de neushoornhornbill, ijsvogeltjes, een ooievaar, zilverreigers, een purperreiger en een grote roofvogel.

Kinabatangan Rivier Slang Kinabatangan Rivier Roofvogel

En we zien twee dikke slangen: een mangroveslang en een python.

Kinabatangan Rivier Monitor Lizard Kinabatangan Rivier Monitor Lizard

Ook de 'monitor lizard' laat zich weer zien, in de boom en aan de waterkant.

Kinabatangan Rivier Monitor Lizard Kinabatangan Rivier Monitor Lizard

De zilverreiger blijft een schoonheid.

Kinabatangan Rivier Zilverreiger Kinabatangan Rivier Orang Oetan

Maar echt specatculair is natuurlijk de orang-oetan!

Bilit Lodge Nightwalk

Bilit Lodge Nightwalk Bilit Lodge Nightwalk

Iedere avond kun je vanuit de Bilit Lodge een 'nightwalk' doen. Een gids neemt ons mee en laat ons slapende vogeltjes zien.

Bilit Lodge Nightwalk Bilit Lodge Nightwalk Bilit Lodge Nightwalk

We moeten bloedzuigersokken en laarzen aan, want het heeft niet lang geleden geregend en de bloedzuigers zijn dan heel actief.

Bilit Lodge Nightwalk Bilit Lodge Nightwalk Civet Kat Bilit Lodge Nightwalk Civet Kat

In een boom ontdekt onze gids een civetkat. Dit dier is beroemd, want hij eet koffiebonen die vervolgens weer uit de ontlasting worden gevist en hier in het westen verkocht worden om heel dure koffie van te zetten. ;-)
(http://kook.rubriek.nl/eten&drinken/kopi_luwak.php)

Bilit Lodge Nightwalk Civet Kat Bilit Lodge Nightwalk Duizendpoot

Natuurlijk ontbreekt ook de duizendpoot niet en we zien een kikkertje en een mooie spin die geen spin is en 'Daddy Longleg' heet.

Bilit Lodge Nightwalk Kikker Bilit Lodge Nightwalk Daddy Longleg

Na heel stil zijn en lang turen, vindt de gids ook een 'mousedeer': het kleinste hertje dat bestaat.

Bilit Lodge Nightwalk Mousedeer Bilit Lodge Nightwalk Mousedeer

En als afsluiting zien we bij het hotel een dasachtig dier. De vleermuizen vliegen nu door het restaurant, bedtijd!

Bilit Lodge Nightwalk Mousedeer Bilit Lodge Nightwalk Das

Het verhaal van de ?

Tijdens de tweede nacht in Bilit worden we net als de voorgaande nacht wakker van geritsel en weer is de prullenbak omgegooid. Ook nu is de boosdoener verdwenen, zodra het licht aangaat. De volgende dag betrappen we het dier op heterdaad als we van een tochtje terugkomen. Het is een rat en hij schiet weg via het doucheputje.
Met een emmer water op het putje wanen we ons die nacht ratvrij. Maar nee.......
Die nacht worden we weer gewekt door geritsel. We doen het licht aan, maar mister Rat is weer gevlogen. Als Els even later in de badkamer is, rent hij op haar af. Gegil en grote schrik voor rat en Els, hij klimt omhoog langs een balk naar het plafond. We zien hem niet meer terug.

Danum Valley

Borneo Rainforest Lodge Borneo Rainforest Lodge

Na het ontbijt in Bilit Lodge wordt de reis vervolgd naar het ongerepte en beschermde regenwoud van Danum Valley. We verblijven de komende twee nachten in de Borneo Rainforest Lodge, het eerste eco-vakantieoord van Zuidoost-Azië.

Borneo Rainforest Lodge Welkom Borneo Rainforest Lodge Borneo Rainforest Lodge

We krijgen een welkomstdrankje met gember, citroengras en pandanblad .

Borneo Rainforest Lodge Restaurant Borneo Rainforest Lodge Restaurant

Het hotel is schitterend! Het is zeer stijlvol ingericht!

Borneo Rainforest Lodge Villa Borneo Rainforest Lodge Villa Borneo Rainforest Lodge Villa

De kamer is mooi, luxe en groot: we hebben een 'deluxeroom' met een buitenbadje en uitzicht over de rivier.

Borneo Rainforest Lodge Villa Borneo Rainforest Lodge Villa

Helaas is hier geen airco, dat is wel een minpuntje.

Borneo Rainforest Lodge Villa Borneo Rainforest Lodge Villa

In deze eco-lodge wordt gebruik gemaakt van een natuurlijk ventilatiesysteem en door de zon verwarmd water.

Borneo Rainforest Lodge Villa Borneo Rainforest Lodge Villa

De cicaden maken een oorverdovend lawaai. Heerlijk, dat typische junglegeluid.

Borneo Rainforest Lodge Villa Danum Valley Regenwoud

Danum Valley heeft een echte 'canopy walk' van meer dan 300 meter lang en 27 meter hoog.

Danum Valley Canopy Walk Danum Valley Canopy Walk

Een vijftal stalen bruggen zijn tussen de bomen gespannen.

Danum Valley Canopy Walk Danum Valley Canopy Walk

De bruggen zwiepen een beetje heen en weer als je eroverheen loopt.

Danum Valley Canopy Walk Danum Valley Canopy Walk Danum Valley Canopy Walk

Vanaf hier heb je schitterend uitzicht door de bomen en over de rivier.

Danum Valley Ochtendmist Danum Valley Ochtendmist Danum Valley Ochtendmist

Absolute trekpleister van Danum Valley is de ochtendnevel.

Danum Valley Ochtendmist Danum Valley Ochtendmist

Sinds 1995 is Danum Valley beschermd gebied. Het bestrijkt 438 vierkante kilometer en er wonen geen mensen.
De Borneo Rainforest Lodge is de enige plaats waar toeristen mogen overnachten.

Danum Valley Ochtendmist Danum Valley Ochtendmist

De dichtstbijzijnde stad is Lahad Datu (82 km vanaf de Borneo Rainforest Lodge). Het is hier een oase van rust!

Danum Valley Ochtendmist Danum Valley Ochtendmist

Het 'Danum Valley Field Centre' is een onderzoekscentrum voor wetenschap en onderwijs. Het centrum ziet ook toe op naleving van de regels en organiseert 'trackings'.

Danum Valley Ochtendmist Danum Valley Ochtendmist Danum Valley Ochtendmist

Dit laagland-regenwoud wordt bewoond door veel inheemse vogels en zoogdieren, die zich echter erg goed weten te verstoppen.

Danum Valley Ochtendmist Danum Valley Ochtendmist

Dit mag dan laagland-regenwoud heten, een wandeling naar het hoogste punt is een pittige wandeling over glibberige boomwortels en langs vervaarlijke afgronden.

Danum Valley Ochtendmist Danum Valley Ochtendmist

Op het hoogste punt is het uitzicht over de ochtendnevel heel bijzonder.

Danum Valley Duizendpoot Danum Valley Duizendpoot

Onderweg zijn er kleine dieren te zien, zoals honderd- en duizendpoten.

Danum Valley Gids Bartz Danum Valley Gids Bartz

Onze gids Bart houdt wel van een geintje ;-)

Danum Valley Mini eekhoorn Danum Valley Nachtvlinder

Ook al horen we de gibbons in de toppen van de bomen, zien we de takken bewegen en ruikt Bart de urine van de apen, we moeten het vandaag doen met een mini-eekhoorn, een nachtvlinder, een slangetje (Sumatran viper) en een agaam.

Danum Valley Sumatran viper Danum Valley Leguaan Danum Valley Leguaan

's Avonds doen we een 'nachtsafari' in een truck. Op het dak zit een gids met een felle schijnwerper. We bespeuren een kikkertje en een uil, maar ver komen we niet, want door een tropische storbui moeten we terug naar de lodge.

Danum Valley Kikker Danum Valley Uil

En vaak kom je direct naast je lodge nog de leukste dingen tegen: een felgekleurd slangetje (twobar treesnake of cylindrophis ruffus) en een bloedzuiger.

Danum Valley Twobar treesnake Danum Valley Bloedzuiger

De bloedzuigers van Danum Valley zijn berucht. Ze komen af op warmte, bijten zich door sokken heen en kunnen een waar bloedbad veroorzaken. Om die reden dragen we 'leechsocks'. Overigens is een beet niet gevaarlijk en zelfs gezond!

Wie wordt gebeten krijgt een certificaat dat je je bloed hebt geschonken aan het regenwoud. Omdat Robert wordt gebeten, krijgt hij het certificaat (zie hieronder).

Danum Valley Jacuzzi Pool Danum Valley Jacuzzi Pool

Bij de jacuzzipool bevindt zich een mooie waterval. Je kunt er ook lekker zwemmen in het verkoelende water. Als je hier met je voeten in het water staat, komen visjes aan je voeten knabbelen. Het is even een gek gevoel, want ze zijn een maatje groter dan bij dr. Fish.
De orang-oetan is de absolute trekpleister in Danum Valley. Orang-oetans laten zich soms dagenlang niet zien en dat is nu dus duidelijk het geval. :-(

Danum Valley Jacuzzi Pool Danum Valley Regenwoud Danum Valley Regenwoud

Danum Valley is ongelofelijk luxe, het restaurant, de villa's, de bediening, alles is perfect, maar veel dieren zien we hier niet.

Danum Valley Regenwoud Danum Valley Regenwoud

Daar staat tegenover dat de natuur en de nevels hier schitterend zijn.

Danum Valley Regenwoud Danum Valley Regenwoud Danum Valley Regenwoud

We hebben genoten van Danum Valley en Robert is een diploma rijker ;-)

Danum Valley Regenwoud Danum Valley Regenwoud Danum Valley Tiger Leeches certificaat

 

Gaya Island

Gaya Island Resort Gaya Island Resort

Vanuit Danum Valley rijden we in twee uur naar de luchthaven van Lahad Datu voor de vliegreis naar Kota Kinabalu.
De tocht naar het eiland Gaya wordt gemaakt met een speedboot en duurt vijftien minuten. We worden ontvangen met een verfrissend welkomstdrankje en verse orchideeën op de kamer.

Gaya Island Resort Gaya Island Resort

Het splinternieuwe Gaya Island Resort (vanaf 1 juli 2012 geopend) is duidelijk nog maar pas aangelegd. Alles is nieuw en de tuinen zijn nog een beetje kunstmatig.

Gaya Island Resort Gaya Island Resort

Gaya Island Resort ligt op het tropische eilandje Pulau Gaya voor de kust van Borneo.

Gaya Island Resort Gaya Island Resort

Vanaf het strand heb je uitzicht op Mount Kinabalu.

Gaya Island Resort Gaya Island Resort

Doordat hier mangrovebossen zijn, is het zand niet heel erg wit, maar een beetje geel.

Gaya Island Resort Gaya Island Resort Strand Gaya Island Resort Margarita

Ter compensatie is er een geweldig zwembad aangelegd, met relaxbedden op het water en een bar.

Gaya Island Resort Pool Gaya Island Resort Pool

Gaya Island behoort tot het Tunku Abdul Rahman Park (een maritiem park van in totaal 49 vierkante km), net zoals de eilanden Manukan, Mamutik, Sapi en Sulug.

Gaya Island Resort

De eilanden liggen ongeveer drie kilometer voor de kust bij Kota Kinabalu en zijn omgeven door koraalriffen.

Gaya Island Resort Gaya Island Resort

De receptie is ook hier indrukwekkend! Bij het zwembad zijn loungenisjes: een soort bedsteden waar je samen lekker in kunt kruipen met een drankje.

Gaya Island Resort Pool Gaya Island Resort

Het restaurant is niet heel apart om te zien, maar het eten overtreft alles!!!

Gaya Island Resort Gaya Island Resort

Koffie geserveerd in mooie kopjes met een zilverveeg. De koffie wordt op maat, naar jouw smaak voor je gemaakt.

Gaya Island Resort Pizza Gaya Island Resort Pizza

Maar één ding begrijpen ze hier echt niet en daar moeten we toch wel vreselijk om lachen! Pizza (als lunch) eet je uit een doos, dat hoort! We vallen van verbazing bijna van onze stoel. ;-)

Gaya Island Resort Diner Gaya Island Resort Diner Gaya Island Resort Diner

Het diner is uitmuntend! De chef heeft speciaal voor ons een compleet vegetarisch menu samengesteld en bereid.
We beginnen met een heerlijk Chinees soepje, gemaakt van papaja en witte fungi, dat wordt opgediend in een bamboe koker.

Gaya Island Resort Diner Gaya Island Resort Diner

Daarna krijgen we een aantal kleine Japanse en Maleisische gerechtjes met vleesvervanger (nepkip, nepgarnaal en tempé) en sopropo (bittergroente). Daarbij eten we twee soorten pilav.

Gaya Island Resort Diner Gaya Island Resort Diner

De volgende dag worden we uitgezwaaid en varen we met de speedboot terug naar Kota Kinabalu, vanwaar de reis doorgaat naar Kuala Lumpur en Amsterdam.

Kota Kinabalu Haven

Het was een indrukwekkende en afwisselende reis!

 

En hoe het verhaal thuis nog verder ging..............................


Noot uit Maleisië

Tijdens de 'nightwalk' in Bilit vonden we een noot. Het is een noot van de Levensboom, de 'Tree of Life'.
Het is net een grote, platte kastanje. Een paar maanden na onze terugkeer vonden we wat zaagsel naast de noot.
En er zaten een paar gaatjes in. Mysterieus. Hee, er lagen ook een paar zwarte zaadjes naast, zo leek het.
Toen begonnen de zaadjes te bewegen. Het was heel eng, vonden we. Er kwamen steeds meer zwarte beestjes uit de noot en ze gingen ook nog rondvliegen! Nadat we van de schrik waren bekomen, zijn we de kleine kevertjes, want dat waren het, gaan vangen en hebben we ze in een plastic bakje gedaan. Het waren er ongeveer 15.
Die beestjes hadden dus al die tijd in de noot gezeten en vonden het wel tijd om daar eens uit te komen.
Wat nu? We hebben besloten om zo goed mogelijk voor ze te zorgen en eens te gaan uitzoeken wat voor beestjes het precies betrof. Na een tijdje kregen we antwoord van Naturalis in Leiden. Het waren boksnuitkevers en lang zouden ze niet leven, volgens de geleerden. Inmiddels is het begin januari en bijna alle kevertjes zijn nog in leven.
We hebben bij Avonturia een soort terrarium met een echt bonsai-boompje voor ze gehaald en daarin hebben ze het prima naar hun zin. Ze darren en vliegen erin rond en het lijkt erop dat ze gezinsuitbreiding plannen. :)

Boksnuitkever terrarium Boknuitkever uit Maleisië

Ze eten hun noot op en daarnaast is eierkoek favoriet. De bij Avonturia gehaalde fruitkuipjes vallen slechts mondjesmaat in de smaak. We hebben er dus ineens een heleboel huisdieren bij!

 


 

Naar Boven