Zeeleguanen, Galápagos eilanden
Zeeleguanen op de Galápagos eilanden
Vlag Ecuador

Galápagos eilanden landeninformatie

Lees de Galápagos landinformatie en vergelijk de beste Galápagos vakantie, hotel en vliegticket aanbiedingen.

Galápagos, eilanden met unieke diersoorten en natuur

De Galápagos eilanden, de naam heeft een mythische klank voor liefhebbers van natuur en dieren. Nergens ter wereld tref je zo veel endemische diersoorten en planten aan als op de Galápagos eilanden. Aangezien onbeperkt toerisme niet bevorderlijk zou zijn voor het ecosysteem van de Galápagos eilanden, wordt jaarlijks een gelimiteerd aantal toeristen tot het gebied toegelaten. De inkomsten zijn broodnodig voor het beheer van de eilanden.

De Galápagos eilanden

De Galápagos eilanden liggen 1000 kilometer ten westen van de Ecuadoriaanse kust, in de Stille Oceaan.
Ze behoren staatkundig tot Ecuador. De eilandengroep ligt ter hoogte van de evenaar en bestaat uit een groot aantal eilanden, waarvan de meeste onbewoond zijn.
De grootste en meest bekende eilanden zijn Isabela, Santa Cruz, Fernandina, San Salvador, San Cristobal en Floreana/Santa Maria.

Natuur van de Galápagos eilanden

De Galápagos eilanden zijn oorspronkelijk vulkanisch en relatief jong. Het klimaat is door de nabijheid van de evenaar warm en droog. Doordat een koude en warme golfstroom elkaar treffen bij de Galápagos eilanden, is er een bijzonder levendige flora en fauna, zowel onder als boven water.

Dieren van de Galápagos eilanden

Door de geďsoleerde ligging van de eilanden in de Stille Oceaan heeft de evolutie van de dieren op een wat andere manier plaatsgevonden dan elders. Mooiste voorbeeld is de zeeleguaan. Dit was oorspronkelijk een op het land levende leguaan, maar dit dier is door de omstandigheden en beperkte voedselaanbod zodanig geëvolueerd, dat het onder water zijn voedsel kan zoeken en eten: zeewier. Na de zeewiermaaltijd kruipen de dieren aan land en warmen ze in de zon op. Ze zijn zwart gekleurd, om zoveel mogelijk zonnewarmte te kunnen absorberen en niet op te vallen op de zwarte lavarotsen, waarop ze zitten te zonnen. Ze niezen dan het zeewater uit door hun neusgaatjes. Hierdoor hebben ze vaak grappige zoutklonten op hun kop. Op de Galápagos eilanden kun je verder onder meer de volgende dieren spotten: Landleguanen, blauwvoetgenten, albatrossen, fregatvogels, zeeleeuwen, een pinguďnsoort, landschildpadden en zeeschildpadden.
De dieren zijn over het algemeen niet bang voor mensen. Ze hebben mensen nooit als natuurlijke vijand gekend.

Galápagos tips - Wat kun je doen op de Galápagos eilanden?

Als je een Galápagos cruise gaat maken, vlieg je normaal gesproken vanaf Guayaquil, Ecuador, naar het eilandje Baltra, waar het vliegveld is en de haven, waar je inscheept op een van de schepen van de vloot die cruises maakt naar de verschillende Galápagos eilenden. Je hebt schepen in alle maten en soorten. Klein, groot, eenvoudig en luxe.
Ze hebben één ding gemeen: ze willen je een zo mooi mogelijke cruise aanbieden. Welke eilanden worden bezocht en de exacte route van de cruise liggen zelden vast. Dit hangt af van het weer, de deining, de stromingen en of er bijvoorbeeld ergens walvissen zijn gespot. In dergelijke gevallen worden reisplan en route aangepast.
Snorkelen en duiken De Galápagos eilanden zijn een prachtige locatie om te snorkelen of duiken. Zorg voor een dikke wetsuite of droog pak, door de koude golfstroom is het zeewater er behoorlijk koud.

Goedkoopste Galápagos vakantie aanbiedingen per reisorganisatie

djoser Djoser Ecuador vakantie

Rondreis Ecuador, 21 dagen afbeelding

Rondreis Ecuador, 21 dagen


21-daagse Ecuador vakantie met Djoser.